Σύμφωνα με τον Φισκ, ο λόγος είναι μια γλώσσα ή ένα σύστημα αναπαράστασης που έχει αναπτυχθεί κοινωνικά, προκειμένου να δημιουργήσει και να θέσει σε κυκλοφορία ένα συνεκτικό σύνολο σημασιών σχετικών με μια σημαντική θεματική περιοχή. Οι σημασίες αυτές υπηρετούν τα συμφέροντα εκείνου του τμήματος της κοινωνίας, εντός του οποίου δημιουργείται ο λόγος και ο οποίος λειτουργεί ιδεολογικά για τη φυσικοποίηση των σημασιών αυτών και τη μετατροπή τους σε κοινό νου. Ο Berger επισημαίνει ότι σε κανέναν άλλο τύπο κοινωνίας στην ιστορία δεν υπήρξε τέτοια συγκέντρωση εικόνων, τέτοια πυκνότητα οπτικών μηνυμάτων. Μπορεί κανείς να θυμάται ή να ξεχνά αυτά τα μηνύματα αλλά σύντομα τα δέχεται και για μια στιγμή διεγείρουν τη φαντασία δια μέσου είτε της μνήμης είτε της προσδοκίας.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα Cineφιλούμεν μετά παρρησίας αποφυσικοποίησε σε σημαντικό βαθμό ό,τι θεωρείται δεδομένο και φυσικό. Υπήρξε ο τόπος συνάντησης παιδιών μετόχων του προγράμματος και των παιδιών σινεφίλ του σχολείου μας. Χαρακτηριστικά στοιχεία της ομάδας η ενσυναίσθηση, η ομαδικότητα, το πνεύμα συνεργασίας, το όμορφο κλίμα στην παρακολούθηση των ταινιών.

Οι μαθητές/τριες ως κοινότητα θεατών μέσα από το διάλογο και με διαμεσολαβητή τα εκφραστικά μέσα της ταινίας αναζήτησαν, μέσα από τις επιφανειακές και εύκολα αναγνωρίσιμες εικόνες τις υπονοούμενες έννοιες και τη γνώση του κόσμου έξω από την σχολική αίθουσα. Οι μαθητές/τριες απέκτησαν σταδιακά δεξιότητες αποκωδικοποίησης των υπονοούμενων εννοιών και υιοθέτησαν νέες πρακτικές και διαφοροποιημένες οπτικές. Οι κώδικες που αποκωδικοποίησαν τα παιδιά ως κριτικοί θεατές ήταν οι πολιτιστικοί (Cultural codes) και περιελάμβαναν τους χαρακτήρες (Character), την πλοκή (Story), τη ρύθμιση (Setting), τα σύμβολα (Symbol), την ακολουθία (Sequence) και την κατηγοριοποίηση (Category).

Τα αποτελέσματα των εργασιών των επιμέρους ομάδων βρίσκονται στο ιστολόγιο της ομάδας http://cinefiloumen.blogspot.gr/

Πρόταση όλων να συνεχιστεί και να εμπλουτιστεί το πρόγραμμα και την επόμενη χρονιά ?