Επίσκεψη στο Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης και στο μουσειο βυζαντινου πολιτισμού με την Β’ γυμνασίου στις 19 Οκτωβρίου. Συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: “Εθνικότητα: Ελληνική- Υφαίνοντας την ελληνική ταυτότητα” και στην εκπαιδευτικη δραση “οι καρτεσ επισκεψησ”

  • Πώς αποκτήσαμε την ελληνική ταυτότητα;
  • Πώς γίναμε αυτό που είμαστε;

Το πρόγραμμα δείχνει τις διαδρομές και τις πρακτικές που υιοθετήθηκαν ώστε οι Έλληνες να συνθέσουν την εθνική τους ταυτότητα.

Ο Υλικός πολιτισμός συμβολοποιείται για να λειτουργήσει σαν φορτίο εθνικών μηνυμάτων. Βιβλία, φιλοσοφικά έργα, φουστανέλες, γαμπριάτικες φορεσιές, φυλαχτά, αφίσες, σπιρτόκουτα, μαθητικά περιοδικά, σημαίες, σχολικές ποδιές, αφίσες ηρώων του ΄21, μαθητικές παρελάσεις.

παραστάσεις από την μυθολογία, αρχαιοελληνικά σύμβολα όλα αυτά μπαίνουν στη ζωή των νεοελλήνων και διαμορφώνουν την εθνική ταυτότητα. Ορόσημο για τη δημιουργία της εθνικής ταυτότητας μας το 21.

Ο ευρωπαϊκός και ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός ξεσήκωσαν Προεστούς και Αρματολούς για την επανάσταση του 21

“Ήμασταν λαγηνάδες και Έλληνες και Τούρκοι και Αρμενίοι. Από τα κανάτια ξεχώριζαν οι Έλληνες από τους Τούρκους. Το άλογο είναι ο Πήγασος και ο Δούρειος Ίππος. Οι Τούρκοι έβαζαν ροζέτες και λουλούδια, εμείς βάζαμε τον δικέφαλο αητό. Έπρεπε να κρατήσουμε τον ελληνισμό στη Μικρασία. Μετρά άρχισαν να μας βλέπουν με άλλο μάτι. Γυρίσαμε τα κεφάλια του αετού προς τα μέσα. Έγιναν τώρα ο γαμπρός και η νύφη, η ευτυχής ένωση του ζευγαριού.” Σίμος Βαρδαξής.